Založ si blog

Samica nie je žena! A dedo je chlap?

spiderman

Čítal som si v domácej pohode Filanove zážitky z Rumunska, keď mi zrazu syn, sediaci chrbtom ku mne, položil otázku:

„Ocko, samica je žena?“

Divná otázka, pomyslel som si. „Nie, Murko, samica nie je žena. Teda je, ale zvieracia,“ snažím sa mu vysvetľovať, „to by ti dievčatá dali, keby si ich nazval samicami,“ uškrnul som sa a v duchu som si povedal, že aj tak je to pravda, ale musím predsa zachovať nejaké tie pedagogické postupy.

Po chvíľke ticha, keď sa Filan rozpisoval o škaredej Rumunke, zaznela ďalšia otázka:

„Ocko, a dedo je chlap?“ Fúha, trocha to mnou heklo, ale u detí sa dá čakať čokoľvek. Spozornel som, Filana som zložil a pozrel som sa na Murka. Snažil som sa pohľadom vypátrať, prečo mu napadajú takéto divné otázky.

„Jasné, že dedo je chlap! Vyzerá ako nejaká prsnatá ženská?! Vidíš sám, že tak nevyzerá!“ hneď som mu aj odpovedal. Murko sa odvrátil a rozhostilo sa ticho. Ale len kratučké. Ešte som len naťahoval ruku za Filanom a ako petarda do kurína dopadla ďalšia nevšedná otázka.

„Sused je hrdina?“ „Sused?! No, neviem ani o jednom susedovi, žeby bol hrdinom. A v čom by mal byť hrdinom?“ preberám si v mysli susedov a pátram, ktorý z nich má spajdermenovský imidž. Nuž hej, sused nad nami mi pripomína pavúka s tými jeho tenučkými rukami a nohami, ale v žiadnom prípade nie hrdinského spidermana.

Zvedavosť mi už prežrala celé vnútro, tak som sa pustil do vyzvedania pôvodu tých čudných otázok. Vstal som a podišiel k písaciemu stolu k Murkovi.

„A čo mi dávaš také divné otázky, há?!“ zaťal som jazyk do syna a hľadal odpovede v jeho očiach.

„Ocko, veď tu máme domácu úlohu, priradiť k týmto slovám tu na papieri, podľa akého vzoru sa skloňujú. Čo nevidíš?!“ pozrie Murko na mňa a ukazuje mi prefotený hárok papiera, kde sú pod sebou kadejaké slová. Štvrtáci teraz preberajú skloňovanie podľa vzorov. Však to poznáte, nie?! Chlap, hrdina, dub, stroj, žena, ulica, dlaň, kosť, mesto, srdce, vysvedčenie, dievča…        Odľahlo mi, že môj syn je normálny a teda sme aj opravili, čo bolo treba. Po oprave sme dospeli k tomuto – samica je ulica, dedo je hrdina a sused tiež. Keď vám deti dávajú čudné otázky, pátrajte po ich pôvode, zväčša to bude niečo neškodného, ako to bolo v tomto mojom prípade… ((-:

(photo from internet)

Mesto, čo mi dráždi zmysly…

17.08.2011

… Drážďany mám stále v mysli. Na dovolenke, kde som sa obšmietal okrem iného aj v severných Čechách, som navštívil i metropolu Saska, Dresden. Drážďany sú veľmi krásne, je neuveriteľné, ako sa toto mesto dokázalo pozviechať z trosiek dvojdňového brutálneho bombardovania vo februári 1945. Škoda, že som mal na mesto tak málo času, navštívil som len časť [...]

Ako zo ženy urobiť muža…

01.03.2011

A zas sa nám chybička vlúdila, do tabuľky zablúdila…

Ako sa Vlk Žralokom vzoprel

31.01.2011

Kde bolo – tam bolo, za siedmimi horami a za siedmimi bankami si v pokoji hovelo pekné horské jazero, kde vetrík čeril hladinu vody a Rusi čerili hladinu vodky. Problémy v jazere boli snáď len so smeťami, ktoré tam zvery nahádzali, počnúc papierikom od Hašlerky končiac hrdzavou Tatramatkou.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Lasky

o všeličom prevažne nevážne...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 59640x
Priemerná čítanosť článkov: 3728x

Autor blogu